Håkan Juholt – ännu en korrupt politiker

Medborgare! De förnekar sig aldrig våra kära politiker. Nu är det Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt tur. När han för ett par år sedan träffade och flyttade in hos sin sambo Åsa Lindgren så anmälde han hennes fyrarummare i södra Stockholm som sitt övernattningsboende. Själv är han ju, som så många andra riksdagsledamöter, skriven i Stockholm utan i sin valkrets. I Håkan Juholts fall i Oskarshamn. Så nu har han under flera års tid låtit Riksdagen betala hela hyran för den lägenhet de bor i tillsammans (som för övrigt har en förvånansvärd låg hyra, bara 6571 kr/mån för en fyrarumslägenhet på 100 kvm). Detta är naturligtvis mot reglerna, maximalt halva hyran kan Håkan Juholt får ersättning för enligt Riksdagens regler. Men stackars okunniga Håkan Juholt visste naturligtvis inte att han gjordt något fel. Nu ber han om ursäkt och lovar att betala tillbaka det överskjutande beloppet. Något åtal för bedrägeri är väl som vanligt inte att tänka på när det gäller politiker som förser sig själva av skattebetalarnas pengar.

Tänk att våra politiker så ofta är okunniga om de regler som gäller för dem själva! Håkan Juholts föregångare på partiledarposten, Mona Sahlin, köpte ju inte bara Toblerone för skattebetalarnas pengar, här finns en lång lista över regler och lagar som hon brutit mot under sin tid som riksdagspolitiker. Dessutom ägnade hon sig åt valfusk under sin tid som partiledare!

Men det är inte bara socialdemokratiska politiker som bryter mot regler och lagar samt girigt förser sig på skattebetalarnas bekostnad. Det verkar gå över alla partigränser. För bara någon vecka sedan avslöjade att den numera politiske vilden William Petzäll åkt taxi för över 100 000 kronor och att Vänsterpartiets partiledarkandidat Rossana Dinamarca lagt över 220 000 kronor av skattebetalarnas pengar på flyg- och taxiresor. Detta trots att det finns både billigare och mer miljövänliga alternativ.

Idag avslöjas också att en kommunchef i Göteborg har gett sin egen dotter ett jobb inom kommunen. Detta i ”konkurrens” med 93 andra sökande. Dottern var säkert nöjd av att få jobb av mamma, men skattebetalarna och speciellt de övriga sökande avtackar sig säkert dylik korruption.

När våra politiska parasiter inte förser sig själva av medborgarnas pengar så gör de tyvärr heller inte mycket annat än att kräka ur sig politiska floskler. Inte underligt att allt fler förlorar förtroendet för alla dessa korrupta politiker.

AB1 AB2 DN1 DN2 DN3 EX1 EX2 EX3 GP1 SvD1
MER INTRESSANT OM: , , ,

27 tankar på “Håkan Juholt – ännu en korrupt politiker

 1. Inte kände till några regler? Skitsnack! Han och alla andra som bor i maktens korridorer , nästan i alla fall och de som skall upprätthålla lag och ordning, gör saker som inte är förenliga med varken lag eller etiska regler. Nej, att göra saker för egen vinning är det främsta incitamentet för att komma till en sådan här samhällsposition. Precis samma syndrom finns inom rättsväsendet med korruption mellan åklagare och poliser där dom håller varandra om ryggen, ljuger och bär sig illa åt. Är dom sadister, småtjuvar eller vad tillhör dom för kategori?

 2. Det är väl bara om hans sambo inte arbetar och han därmed är familjeförsörjare som han kan dra av hela hyreskostnaden själv.

 3. Bosse L!

  Nej, han är inte sambo på pappret. Själv är han ju skriven i Oskarshamn. Men i praktiken är de sambos. De bor ju tillsammans i den fyrarumslägenhet som han under flera års tid låtit Riksdagen betala hela hyran för.

 4. Det var ju mer eller mindre väntat. Den socialdemokratiska ”allt till mig här och nu”-kulturen sitter djupt rotad hos de aktiva inom partiet och hos de ”facklig-politiska” inom fackförbunden.

  Rötan i Sveriges andra stad – Muteborg – verkar aldrig ta slut. Nu verkar kommunledningen förstått att det behövs en oberoende sanningskomission. Hur ”oberoende” hur stora befogenheter komissionen ges, återstår att se. Jag skulle inte bli förvånad om även detta blev ett spel för galleriet – likt A Hultens mantra: ”Vi ska vända på varje sten…”

  Palermo, Napoli, Pyongyang, Chigago, Muteborg….

  För övrigt anser jag att man bör granska samtliga förvaltningar i stan. Även Arbetsförmedling och Försäkringskassan. Jag tror att man skulle nog hitta många ”konstiga” anställningar där där man inte riktigt följt kommunallagen och förvaltningslagen. Kan nog finnas en och annan partivän eller släkting som slagit ut utbildade sökanden med bättre ”förtjänst och duglighet”.

 5. Juholt kände i alla fall till att han kunde få hyran betald men inte villkoren! Hans sambo åkte ju dit för bedrägeri… är hon inspirationskällan kanske?

 6. Det finns bara en politiker som jag fortfarande tror allt gott om: Gustav Fridolin!
  Honom skulle jag gärna vilja se som stadsminister!

  Grabben tycks vara av den ovanliga sorten som inte bara har moral i teorin – utan snarare i sitt eget beteende. Snacka om föredöme 🙂

  Fridolin har krävt sänkta riksdagslöner.och avskaffandet av livstidspensioner.

  När han själv lämnade riksdagen vägrade han att ta emot den pension som riksdagsreglerna gav honom rätt till.

  Juholt däremot visar med hela handen vilket dåligt omdöme han besitter. Jag kommer inte att sakna honom i politiken..

 7. Juholt kan inte ens hålla koll på sin egen ekonomi men kräver att få kontroll över hela landets. Jag saknar helt förtroende för Juholt i ekonomiska frågor, han och hans närmaste verkar vara bedragare och tjuvar hela högen.

 8. Om det här med Fridolin stämmer så är ja oerhört förvånad. Har aldrig hört talas om det innan. Stämmer det så är det ganska självklart att etablissemanget vill hålla tyst om saken. Och om Fridolin verkligen är en sanningsenlig, ärlig och rakryggad person med integritet och övertygelse så förstår man att inte heller han vill skapa någon ”mediahype” kring sitt agerande. Agerandet som sådant är ju oerhört hedervärt och visar kurage och vilja till grundläggande förändring.

  Frikostiga och absurt höga ersättningar är en av grundstenarna i det ”icke fungerande och pseudodemokratiska” politiska systemet.

  Tänk vilka personer som skulle söka sig till demokratins tjänst i t.ex. Sveriges Riksdag om man anpassade ersättningsnivån (och villkoren) till verkligheten som mer överenstämmer med vanliga medborgares liv och livsvillkor? Vanliga och hedervärda människor som skulle vilja bli valda för någonting annat än för pengarna – tror jag. Samhället (medborgarna och staten) skulle nog tjäna på detta. Och framförallt skulle demokratin tjäna på detta. Det skulle vara slut på klassresande politiker som inte längre är representativa för sina väljare.

  Efter att väljarna svikit en så skulle man sedan vara garanterat sin tidigare anställning och livsvillkor. Inte mer och inte mindre. Jag skulle gladeligen nöja mig med detta.

 9. Fridolin ja. Men nu,är han väl ganska tyst om sänkning av ledamöternas löner och livstidspensioner när han själv har hamnat vid köttgrytorna?. Eller tar han ”strid” för sina idéer månntro?.

 10. Japp. Senast i våras tog Fridolin upp detta med sänkta ledamötslöner och avskaffandet är livstidpensioner.. men det brukar ju inte vara många som håller med med honom… 😉

  (varken på höger eller vänsterkant)

 11. Angående korruptinen av tjänstetillsättningar i göteborg så här skrev jag och fick svar på AFs facebookssida.

  Susanna Svensson: Arbetsförmedlingen uppmanar ju alla som söker jobb att utnyttja sina kontakter dvs vänskapskorrupption som genväd till jobb. Varför blir det då rubriker i tidningen om det här? Ska de som bara har anhöriga som jobbar inom offentlig förvaltning aldrig ha en chans att få jobb? Bra att fenomenet uppmärksammas med det ska fanimig även uppmärksammas när det sker inom privata näringslivet. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2583731/kommunchef-gav-dotter-jobb

  Arbetsförmedlingen: Hej Susanna!

  Att använda ditt egna kontaktnät för att komma närmare ett arbete kan aldrig vara fel men det behöver inte för den sakens skull betyda att man genom vänskapskorruption erhåller en ledig tjänst.

  I många fall det vi uppmanar till är att genom det egna kontaktnätet kanske hitta intressanta yrkesroller, branschers utsikter, aktuella lönelägen men också tänkbara arbetsgivares interna och externa rykte tillsammans med eventuella förkommande arbetsuppgifter samt om det finns något jobb som är på gång.

  Ett kontaktnät kan också innebära din medverkan i olika sociala nätverk som exempelvis, LinkedIn med andra.

  Med vänlig hälsning
  Peter, arbetsförmedlare

 12. Juholt borde byta namn till Ljugholt, vilken skojare i ett parti som börjar likna ett SKÄMT.

 13. Beträffande detta med t.ex. Arbetsförmedlingens anställningsförfarande:
  Intressant att en tjänsteman i allmänhetens tjänst uttrycker sig på detta sätt på en facebooksida.

  För övrigt vill jag konstatera att när det gäller det privata näringslivet så framstår saken väl i ett annat ljus jämfört med den offentliga och skettefinansierade (kommunalt och statligt) sektorn. Det privata näringslivet har något friare tyglar när de tillsätter vakanser – så länge man inte bryter mot bestämmelser beträffande t.ex. olaga diskriminering i arbetslivet. Aktieägarna (bolagsstyrelsen och sedan ledningen) får ju själv skapa riktlinjerna för t.ex. hur anställningarna ska ske – dvs. vilka man själv vill anställa.

  Däremot är saken HELT ANNORLUNDA när det gäller den offentliga sektorn. Utifrån en moralisk synpunkt bör det vara tämligen självklart för ALLA att man inte bör anställa t.ex. sin egen släkting eller närstående, utan förtjänst och skicklighet skall gälla när man tittar på sökanden. Det offentliga arbetet finansieras ju – som (kanske?) ALLA förstår – genom skattesedeln vilket torde innebära att man inte kan välja ”vem som helst” bara för att man tycker att personen är ”mest lämplig”.

  Bla. följande lagstiftning styr hur den offentliga sektorn ska välja sina medarbetare (förutom bestämmelserna mot olaga diskriminering mm.):

  1) Förvaltningslag (1982:223) 11§ om jäv.
  2) Kommunallag (1991:900) 6 kap. 25§ om jäv.
  3) Lag (1994:260) 4§ om offentlig anställning.

  Bestämmelserna är väldigt entydiga och lätta att förstå. Trots detta verkar det dock råda en närmast ofattbar ”okunskap” i bl.a. Muteborg om lagarnas innebörd. Detta förhållande verkar gälla såväl för tjänstemän/(-kvinnor) och politikerna som har det yttersta ansvaret för att den offentliga verksamheten håller måttet och fungerar klanderfritt. De har mao. en SKYLDIGHET att kunna det grundläggande regelverket om de ska kunna styra verksamheterna på ett tillfredställande sätt. Så verkar inte vara fallet i Muteborg. Resultatet av detta syns på löpsedlarna snart sagt dagligen – vilket är både bra eftersom media har en viktig roll när man ska ”vända på stenarna”, men samtidigt ytterst sorgligt edtersom det visar på hur illa ställt det är med rättssäkerheten i Sverige år 2011.

  Detta förstår man givetvis efter åratal av korruptionskultur och nepotism som leder till att icke lämpliga personer – t.ex. personer utan lämplig utbildning och kunskap samt ”brist på intresse om gällande lagstiftning” eller ”glömska” eller ”oförmåga att söka information” – har blivit anställda framför kunniga sökanden med t.ex. relevant utbildning. Dessa olämpliga (okunniga) personer har sedan så småningom avancerat till chefsposter och resultatet ser vi i tidningarna idag. Hela organisationer har blivit förpestade.

  Förutom att detta skadar demokratin så är det ett allvarligt hot mot t.ex. rättssäkerheten och samhällsservicen till medborgarna.

  Jag önskar att varje medborgare, som har kännedom om sådana ”oklara” anställningsförhållanden där man kan misstänka att allt inte gått rätt till, anmäler detta till berörda myndigheter eller till en annan lämplig instans. Ett enkelt sätt att göra en (välbehövlig) insats för demokratin.

  Det borde finnas fler människor som t.ex. den gode Dennis Töllborg.

 14. När det gäller anställningar så har det under de senaste åren blivit allt mer vanligt att tjänster tillsåtts via kontaktnät i stället för att lediga tjänster annonceras ut och går till den mest kompetenta. Det är en mycket olycklig utveckling anser jag både när det gäller offentlig sektor och privat näringsliv. Men om man har sina bekanta jobbar inom offentlig sekter dvs har sitt nätverk där så blir det betydligt svårare att hitta ett jobb om man inte kan utnyttja detta närverk på samma sätt som om man har kontakter inom det privata näringslivet. Jag anser att korruptionen ska bekämpas vart den än förekommer och accepteras den inom det privata måste vi även acceptera den inom det offentliga. Det får inte bli så att anhöriga till folk som har chefspositioner inom offentlig verksamhet får svårare att hitta jobb

 15. Från Aftonbladet 8/10:
  ”Socialdemokraterna har ett beslut om att S-ledaren alltid ska tjäna i nivå med statsministern. Därmed betalar partiet mellanskillnaden mellan Juholts riksdagsarvode på 56 000 kronor i månaden och Fredrik Reinfeldts lön på 144 000 kronor.”

  Tänk att LO varje år mjölkar sina intet ont anande, hårt arbetande fackmedlemmar på miljoner (genom den månatliga fackavgiften på lönespecifikation) som sedan skänks bort till (s) och som sedan skänks bort till…partiledaren.

  Vad handlar detta då om? Hybris? Pyramidspel? Personkult?

  Jag undrar varför LO-medlemmarna tillåter detta? Man kan väl konstatera att man får den fackföreningen man förtjänar – precis som folket får den regeringen som folket förtjänar. Mao. brist på allmänhetens intresse leder automatiskt till korruption, plundring och skevheter. Sedan undrar man varför facket förlorar medlemmar…

 16. Hej Susanna,

  Jag läste ditt senaste inlägg och hoppas att du inte anser att det ska vara tillåtet med vänskapskorruption eller jäv inom den offentliga förvaltningen. Jag kanske tolkade din text fel men fick ändå uppfattningen att du anser att samma spelregler som gäller inom det privata näringslivet ska även gälla för den offentliga sektorn.

  Nu förhåller det sig dock inte så utan jag konstaterar åter att det finns TYDLIGA REGELVERK skrivna ”i det stora blåa” när det gäller anställningsförfarandet inom offentlig sektor. Jag hoppas inte att du anser att dessa lagar bör avskaffas eller mildras i något hänseende. Därmed hänvisar jag till mitt tidigare inlägg (08 oktober 2011 kl. 2:28 ) där jag något närmare beskriver förhållandena och hur dom styrs av gällande svensk lagstiftning.

  För övrigt anser jag att korruption i alla dess former är fel oavsett om det sker inom den privata eller offentliga sektorn och bör (skall) bekämpas. Dock är korruption avsevärt mycket allvarligare när det sker inom den gemensamt skattefinansierade sektorn (kommun, landsting, stat) dvs. drabbar alla skattebetalare och behövande i samhället.

  Det är vår plikt gentemot demokratin samt av hänsyn av skattebetalarnas pengar att bekämpa denna olyckliga – och kriminella – utveckling.

 17. Undrar vad som hänt med Aftonbladet? Man tror nästan att de har börjat anställa riktiga journalister – vilket är givetvis positivt.

 18. Gillar både det Anybody och Trollan skriver i den här frågan också.

  För övrigt så har Julholt kryssa för i rutan att han lever ensam på blanketten så så ovetandes kan han inte varit.

 19. Man behöver inga ”regler” för att förstå att en ersättning för dubbelbosättning (vilket i sig är redan ytterst generöst) inte kan täcka en annans bostadskostnad än en själv, även om det handlar om en sambo. Eftersom sambon redan betalade sin bostad undrar man varför han skulle överta och befria henne ens från hälften av kostnaden. Han hade i praktiken också flyttat dit. Juholt borde ha letat efter reglerna, men inte för att veta om han överhuvudtaget hade rätt till någon ersättning alls. Vi får inte heller minnas något som kom fram för flera månader sedan om Juholts sambo. Hon hade begått något slags fusk som Juholt kände till. Han hade dock förlåtit henne, sade han. Hela denna historia är förskräcklig.

 20. Nej jag anser att dessa korruptionslagar ska utökas och även gälla privata näringslivet. Jag tycker att det är en skadal när en statlig myndighet nämligen arbetsförmedlingen uppmanar folk att använda sig av vänskapskorruption när man söker jobb. Men ändras inte detta måste nått göra för i dag sker de flesta tillsättningar på tjänster inom privata näringslivet med hjälp av vänskapskorruption och de som saknar kontakter inom näringslivet och har anhöriga som jobbar inom offentlig sektor har därför mycket svårare att få jobb,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s